OİB, OSD, OTEP, TAYSAD tarafından SAE işbirliği ile 2016 yılından bu yana her sene farklı bir ana tema ile organize edilen ‟Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı - IAEC”, 9-12 Kasım 2020 tarihlerinde 5.ci kez sanal platformda gerçekleştirildi.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, TAYSAD, OSD, OTEP önderliği ve Esperto Executive Search katkılarıyla düzenlenen 'Otomotiv Sanayi Toplantıları'nın ilkinde, ülkemizin kalkınma hedeflerinde önemli bir rol oynayacağı düşünülen otomotiv sektöründeki değişim ele alındı.
Otomotiv'in Geleceği Çalıştayları sonucunda belirlenen öncelikli Teknoloji alanları ile ilgili olarak OTEP, CB Yatırım Ofisi ve Sanayi Bakanlığı Strateji Ofisi işbirliği çerçevesinde yürütülen Teknoloji odaklı çalışmalarda batarya ve yenilikçi enerji teknolojileri, mobilite yazılım teknolojileri, elektrifikasyon, fonksiyonel malzemeler ve hafifleştirme yer almaktadır. Batarya ve yenilikçi enerji teknolojileri kapsamında çalışma grupları ile dört tane toplantı düzenlenmiştir. Bu toplantılar kapsamında dünyada yaşanan gelişmelerle birlikte Türkiye’nin batarya pazarında etkin olabilmesi için uçtan uca batarya üretim ekosistemi geliştirilmesi amacı doğrultusunda çalışmalar değerlendirilmiştir. Türkiye için kısa-orta ve uzun vadeli olmak üzere yatırım önerilerini de içeren yol haritası hazırlanmıştır.
CB Yatırım Ofisi, OSD, OTEP ve TAYSAD Türkiye'de Otomotiv'in geleceği çalışmaları için işbirliği yapma kararı aldı. Yıllarca beraber çalışmakta olan kurumlar bir Niyet Mektubu çerçevesinde taraflar arasında Otomotiv sanayii yatırım ortamının iyileştirilmesi, karşılaşılan sorunlar ile ilgili çözüm önerilerinin geliştirilmesi, otomotiv sanayii ve kamu kurumları arasında koordinasyonun sağlanması, mevcut sorunların çözümüne yönelik gerek kamu kurumları ile gerekse uluslararası düzeyde girişimlerde bulunulması ve süreçlerin takip edilmesi ile ilgili olarak iş birliği yapılacaktır.
Bu yıl IAEC’19 ana teması olarak belirlenen “Elektrikli Araç Teknolojileri ve Geleceği” çerçevesinde, “Küresel Elektrikli Araçlar Görünümü”, “Li-Ion Bataryalar: Mevcut durum ve son gelişmeler”, “Elektrikli Araçlar: Pazar, Politika ve Emisyonlar (Hafif Araçlar)”, “xElektrikli Araç Teknolojileri”, “Bataryalar ve Batarya Yönetim Sistemleri”, “Elektrikli Araç Şarj Altyapısı ve Şebekesi”, “Elektrikli Araçlar ve Türkiye’de Otomotiv Sanayiine Etkisi”, “Başarı Öyküleri” ve “Ticari Araçlarda Elektrifikasyon” ana konularına değinildi.